رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمود:
ای سلمان، هر مرد و زن مؤمن که در ماه رجب سی رکعت نماز بخواند و در هر رکعت پس از حمد سه مرتبه «قل هو الله احد» و سه مرتبه سوره «قل یا ایّها الکافرون» را قرائت کند، خداوند هر گناهی را که در پیری و جوانی کرده است، از نامه عمل او محو میکند، و ثواب کسی را که در تمام آن ماه، روزه گرفته باشد، به او عطا میکند و تا سال آینده نام او را از نمازگزارندگان مینویسد و در هر روز از آن ماه، ثواب شهیدی از شهدای بدر برای او باشد و خداوند میان او و آتش فاصله انداخته و به عدد هر رکعت، ثواب هزارهزار رکعت در نامه عمل او مینویسد و او از پل صراط به سلامت رد میشود.
و طریقه نماز این است که:
ده رکعت روز اول، ده رکعت روز نیمه و ده رکعت در روز آخر ماه رجب به جا آورد، هر دو رکعت به یک سلام و بعد از هر دو رکعت، دستها را به آسمان بلند و چنین دعا کند:
لا إله إلّا الله وحده لا شریک له،له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حیّ لایموت بیده الخیر و هو علی کلّ شیءٍ قدیر. اللّهمّ لامانع لما اعطیت و لامعطی لما منعت و لاینفع ذالجدّ منک الجدّ.1
در روز نیمه ماه ر رجب این نماز را با همین کیفیت بخواند،ولى پس از:
عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ
او بر هر کارى تواناست
بگوید:
إِلَها وَاحِدا أَحَدا فَرْدا صَمَدا لَمْ یَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَ لا وَلَدا
معبود،یگانه،یکتا،فرد،مقصود نیازمندان،که همسرى و فرزندى نگرفته است
و هم در روز آخر ماه این عمل را بجا آورد و بعد از:
عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ بگوید وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِینَ وَ لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ.
او بر هر کارى تواناست خدایا!بر محمّد و خاندان پاکش درود فرست،و جنبش و نیرویى جز به خدا نیست،خداى برتر و بزرگ.
یادآوری: پرسشی که ممکن است در ذهنها بیاید این است که، چگونه امکان دارد در برابر اعمالی ناچیز و اندک در ماه رجب، آن همه ثواب و پاداش مترتب باشد؟ چگونه ذهن آدمی میتواند گستردگی آن همه ثواب را اذعان کند؟
در پاسخ باید گفت:
اولاً، متناسب با مقام کبریایی حضرت حق و جود و بخشش بیکران و بیانتهایش، همین قاعده است که در برابر اندکی از عمل خیر، پاداشی فراوان عطا فرماید، نه آنکه با آن همه فضل و رحمتش، در مقابل کار نیک به اندازه همان کار پاداش دهد. اساساً همانگونه که در دعای افتتاح وارد شده است: ولاتزیده کثرة العطاء ألّا جوداً و کرماً؛ فراوانی عطا، (نه تنها از خزائن حق تعالی نمیکاهد)، بلکه بر جود و کرمش میافزاید و جود و کرمش را گستردهتر میسازد.
به هر حال، به قول شیخ محمود شبستری، خداوند با یک جذبه، گدایی را شاه میگرداند و کوهی را در مقابل کاهی میبخشد.ثانیاً اینگونه نیست که به صرف انجام دادن روزه و عبادات در این ماه، همه ثوابها به دست آید؛ زیرا همانگونه که در روایات آمده گرسنگی و تشنگی قرار مده». بهره برخی از روزهداران، از روزه، تنها گرسنگی و تشنگی و از عبادت، تنها خستگی بدنی است.
بنابراین، بدون شک بهره کامل از ثواب این عبادات از آن کسانی است که حتیالمقدور، شرایطی چون اخلاص و اجتناب از گناهان را مراعات کنند.
1- آیتالله میرزا جواد ملکی تبریزی، المراقبات، ص131 و 132.